czwartek, 24 marca 2016

13.

                                  Faszerowane jajka



Na naszym stole Wielkanocnym - nie może ich zabraknąć. Jajka te przygotowuję, dzień wcześniej.
Gotuję kilka sztuk na twardo, studzę i obieram ze skorupki. Kiedy jaja są już zimne, przekrawam je na pół i wydrążam ostrożnie żółtka i przekładam je do osobnej miseczki. Tam je po prostu duszę widelcem i doprawiam do smaku majonezem i musztardą. Na suchej patelni smażę cienkie plasterki boczku, tak długo aż się staną chrupiące i stracą przynajmniej połowę tłuszczu. Kroję je lub rozrywam na małe kawałeczki. Połówki białek napycham pastą żółtkową, a na wierzchu układam kilka kawałków boczku. Samą górę posypuję rano siekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Pycha! Polecam i spróbujcie sami :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz