wtorek, 29 września 2015

8.



8 rzeczy, które uwielbiam z kuchni włoskiej:
(mój osobisty, subiektywny ranking)
1. PASTA! - czym byłaby kuchnia włoska bez dobrego makaronu. Najlepiej domowo zagniecionego przez włoską mammę :) Kupując w sklepie sprawdzajcie czy jest ze 100% semoliny.
2. PIZZA! - chyba najpopularniejsze danie, które podbiło cały świat. Widziałam je nawet w nieco egzotycznym mieście Turcji - Istambule, na głównej ulicy handlowej. Do domowego wypieku warto brać mąkę tipo 00 i prawdziwą mozzarellę, a nie żółty ser.
3. KAWA - nasze jakobsy i neski, przy włoskiej kawie wysiadają. Nawet nie próbujcie porównywać. Nie ma się po co potem dziwić, że Włosi przyjeżdżają do nas zaopatrzeni we własną kawę. Jak się im zaserwuje typową polską zalewajkę, to mają ochotę uciekać ;)
4. OLIWA Z OLIWEK - dobrej jakości, niefiltrowana doskonale wzbogaca smak wszelkich potraw. Do tego jest zdrowa i ma więcej dobroczynnych składników, niż ta filtrowana. Jednak jakość kosztuje, te 40 złotych za litr, to chyba minimum.
5. WINO - od dawna we Włoszech produkuje się znakomite wino. Koneserem nie jestem, ale lubię czasem wypić dobre prosecco czy inne chianti.
6. SERY - od popularnej mozzarelli, przez parmezan aż po gorgonzolę. Osobiście najczęściej sięgam z serów twardych po: pecorino lub grana padano. Mają one nieco łagodniejszy posmak, w przeciwieństwie do parmezanu.
7. OCET BALSAMICZNY - i to najlepiej z Modeny i w formie kremu. Dla smakoszy i do sałatek.
8. LODY! - te włoskie są niesamowite. Ilość smaków i wariacji na temat są nie do ogarnięcia. Jeśli jedziecie do słonecznej Italii, koniecznie musicie spróbować gelato!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz